Moučníky
Věnečky
Do kastrůlku dáme 4 dcl studené vody, 2 špetky soli a 14 dkg másla, zamícháme a přivedeme k varu. Když začne hmota vařit, stlumíme to a vsypeme 22 dkg polohrubé mouky, rychle rozmícháme a necháme tak minutku prohřát. Poté odstavíme ze sporáku a necháme vystydnout. POSTUPNĚ!!! přidáme 6 vajec a důkladně rozmícháme. Na plech položíme pečící papír, naplníme pistolku těstem a děláme kolečka 5-6 cm v průměru, 3 cm do výšky. Troubu předehřejeme na 200 stupňů (horkovzdušný režim) a pečeme asi 10 minut bez otevření trouby při 160 stupních, pak otočíme a pečeme dalších asi 5 minut, dle barvy (výsledek - zlatožlutá). Ještě vlažné věnečky rozřízneme a natřeme krémem a šlehačkou. Horní díl můžeme potřít čokoládou nebo cukrovou polevou. Krém: Do hrnce nalijeme litr mléka, rozmícháme v něm 3 vanilkové pudinky, 3 lžíce krystal.cukru a pořádně zamícháme. Přivedeme k varu, stlumíme a přidáme 3/4 kostky másla, mícháme, dokud se máslo nerozpustí. Vypneme a přidáme 6 lžic rumu. Bochánek Do misky nalijeme 1,5 dcl teplého mléka, do něj rozdorbíme jedny kvasnice a lehce posypeme moučkovým cukrem. Necháme vzejít kvásek. Do velké mísy klepneme 4 žloutky, přidáme dva vanilkové cukry, 12 dkg moučkového cukru, trochu rumu, 12 dkg změklého tuku (6 dkg másla, 6 dkg Hery), špetku soli, trošku nastrouhaného muškátového oříšku a citronové kůry. Vše pořádně zamícháme, můžeme šlehat mixérem. Na vzniklou hmotu nasypeme 20 dkg hladné mouky, 20 dkg polohrubé mouky, nalijeme na to vzešlý kvásek, promícháme a přidáme 3-5 lžic rozinek naložených v rumu. Těsto pořádně hněteme a přidáváme polohrubou mouku, dokud se těsto nepřestane lepit na měchačku a mísu. Přikryjeme utěrkou a necháme v teple vykynout (asi 1 hod.). Pak na pomoučeném válu uděláme bochánek a necháme znovu chvíli kynout. Nakonec uděláme na bochánku nožem kříž, potřeme žloutkem s rumem a posypeme plátky mandlí. Dáme do předehřáte trouby a zmírníme ji tak na 140 stupňů, pečeme asi 30-40 minut. Slepované oplatky Krém: předem si vyndáme z ledničky máslo, změklé máslo dáme do mísy, přidáme 3 lžíce moučkového cukru a třeme. Do hrnce nalijeme 0,5 litru mléka a vedle v hrnečku si rozkvrdláme 1/4 litru mléka s 6 lžícemi maizeny. Přilijeme do hrnce a přivedeme k varu. Pak necháme úplně vystydnout a přidáme k utřené hmotě spolu s 4 lžícemi Granka (pokud chceme tmavý krém). Vše dobře promícháme. Vezmeme bílé Bebe sušenky, potíráme je krémem a skládáme je do řady. Lze kombinovat se světlým krémem a tmavými sušenkami. Necháme uležet přes noc v lednici. Moučníček rychlíček Rozstrouháme si balíček piškotů, přidáme 1-2 lžíce moučkového cukru, 2 zakysané smetany a 1 ušlehanou šlehačku (může být i ze spreje). Všechno dobře promícháme. Děláme pohárky buď s ovocem nebo s koka sušenkami...dle libosti. Tiramisu Do velké mísy kydneme 4 gervaise, 3 šlehačky, 2 lžíce moučkového cukru a 2 smetafixy. Vyšleháme do hladkého krému. Plech poklademe piškoty, polijeme je uvařenou kávou a potřeme asi polovinou hmoty. Pak jako druhou vrstvu dáme koka sušenky a nahoru další vrstvu krému. Nakonec celý výtvor posypeme holandským kakaem. Perník Do mísy dáme 2 skleničky vlažného mléka, 1-2 skleničky krystal cukru, 1 skleničku oleje, 2 vejce, 2 lžíce kakaa, 3 skleničky hladké mouky, 1 prášek do perníku a 0,5 prášku do pečiva. Všechno dobře zamícháme a vlijeme do vymazaného pekáče. Pečeme asi 20 minut při 170 stupních. Tvarohové knedlíky Do mísy dáme kostku měkkého tvarohu, špetku soli, plátek Hery, 1 vejce, 1 žloutek, 3 lžíce dětské krupičky. Rozčvachtáme, rozmícháme a necháme 10 minut odstát. Přidáváme postupně polohrubou mouku, dokud se těsto nepřestane lepit. Rozdělíme na 4 díly a obalujeme buď švestky, jahody nebo meruňky. Vaříme 7 minut v osolené vodě. Cuketová buchta Na hrubším struhátku nastrouháme do cedítka cuketu, přidáme velkou špetku soli a necháme asi půl hodinky odstát. Poté cuketu hodně vymačkáme a zbavíme jí šťávy. Dáme ji do mísy, přidáme 1 hrnek krystal cukru, 1 hrnek oleje, 3 vejce, 1 vanilkový cukr, 1 lžičku skořice, kakao, 1 lžičku jedlé sody, 3 hrnky hladké mouky a 1 prášek do pečiva. Dobře promícháme a vlijeme do vymazaného plechu. Necháme péct asi 20-25 minut při 160 stupních. Margotka Do mísy nastrouháme 1 a půl margotky, přidáme šlehačku, 1 hrnek krystal cukru, 1 vanilkový cukr, 2 celá vejce, 5 lžic mléka nebo kefíru, 2 hrnky polohrubé mouky a 1 prášek do pečiva. Pečeme asi 20 minut při 160-170 stupních. Potřeme čokoládou a posypeme nastrouhanou zbylou půlkou margotky. Makovec Vyšleháme 4 vejce a přidáme 1-2 sklenky krystal cukru, znovu šleháme. Dále přidáme 1 vanilkový cukr, 500 g bílého jogurtu, 300 g mletého máku, 5 lžic oleje, 1 sklenku hladké mouky a 1 prášek do pečiva. Dobře rozmícháme a ve vymazaném pekáči pečeme asi 10 minut při 180 stupních. Karamelová bábovka Do kastrůlku dáme rozehřát půlku Hery a půlku másla. Přidáme 1,5 sklenky krystal cukru, 0,5 sklenky vody, 1 lžíci kakaa a vanilkový cukr. Zamícháme a necháme přejít varem. Poté hmotu necháme vystydnout,dáme ji do mísy spolu se 4 žloutky, 2 sklenkami hladké mouky, 1 práškem do pečiva, hrstí nasekaných vlašských ořechů a šleháme. Přidáme sníh ze 4 bílků a nalijeme do vymazané formy. Pečeme asi 3/4 hodiny při 150 stupních. |
|