Omáčky
Hořčicová omáčka
Na pánev dáme trošku oleje a vhodíme tam na kousky nakrájená kuřecí prsa, opepříme, osolíme a přidáme špetku kari. Necháme tak 10-15 minut osmahnout. V hrnečku si rozmícháme šlehačku na šlehání, 1 lžíci plnotučné a 1 lžíci francouzské hořčice a rozkvrdláme. Nalejeme na maso a necháme probublat. Vynikající s těstovinami nebo bagetou. Houbová omáčka Nejprve si uvaříme maso. Do studené vody vložíme asi 0,5 kg hovězího masa. Osolíme a vaříme asi 1,5 hodiny. Pak na másle osmahneme cibulku, přidáme houby, malinko osolíme, okmíníme, opepříme a můžeme dát i trošičku kari a vegety. Chvíli podusíme. Pak zalijeme vývarem (nemáme-li vývar, tak vodou, to ale bude chtít ještě půlku masoxu a víc soli). Necháme asi 20 minut vařit. V hrnečku rozmícháme ve smetaně 2 lžíce hladké mouky, vlijeme do hrnce a vaříme dalších 5 minut. Ochutnáme, dochutíme a přilijeme půl kelímku smetany na šlehání. Podáváme s knedlíkem (bramborovým, houskovým nebo chlupatým). Fazolková omáčka Nejprve si uvaříme maso. Do studené vody vložíme asi 0,5 kg hovězího masa. Osolíme a vaříme asi 1,5 hodiny. Vývar z masa vaříme chvíli s půlkou kostky masoxu. Do větší nádoby dáme dvě smetany, přidáme 2 - 3 lžíce hladké mouky (nebo 2 lžíce maizeny) a pořádně rozkvrdláme. Směs vlijeme do vývaru a necháme asi 2 minuty probublat. (Když je moc to moc hustý, přidáme vývar nebo mléko, když řídký, tak maizenu.) Dochutíme pepřem, kari, vegetou, 1 - 2 lžícemi nálevu z fazolek, moučkovým cukrem a citronovou šťávou. Zamícháme a necháme už jen na mírném plameni dobublat. Do omáčky nakonec vliju přeceděné fazolky (zavařené v nálevu) a nechám prohřát. Podáváme s knedlíkem a masem. |
|